Hvilken tørretumbler er bedst for dig?

Det første du skal tage stilling til, når du vil købe en tørretumbler, er hvilken slags. Der findes nemlig to forskellige: Udtræk tørretumbler og kondens tørretumbler.
Når end det kan lade sig gøre, skal du gå efter den første, udtræk modellen. Den er både billigere i anskaffelse og drift. Dens konstruktion er simplere end kondens tumblerens, og det gør den også mere robust og driftssikker. Men der er selvfølgelig også ulemper.

Udtrækstørretumbler

En udtrækstørretumbler kræver et hul i væggen. I en ydervæg, velmærket. Det er ikke noget du bare kan gøre som det passer dig. Der er regler om den slags. Fx skal der være tilstrækkelig afstand til andre bygninger eller konstruktioner. Det er jo varm luft, mættet med vanddamp der blæses ud. Det kan medføre fugtskader på din egen bygning såvel som andre.
En anden ulempe er, at du også skal installere udsugningsrør. Det er typisk metalrør på omkring 110mm diameter. De findes i alle byggemarkeder. Præcis hvilke rør du skal bruger står i manualen for tørretumbleren. Der står også reglerne om mindestafstand og mere.
Udtræksrørene er ikke med når du køber en tørretumbler. De koster ekstra, men pengene er godt udgivet. En udtrækstørretumbler bruger nemlig også mindre strøm end en kondenstørretumbler.
I de fleste ejendomme hvor en udtrækstørretumbler kan bruges, vil der allerede være et udtag. Typisk opstiller man sådan en tørretumbler i bryggers, en kælder eller på badeværelset. Udtræksrørene skal være så korte som mulige. Ellers kan de få brug for isolering for at undgå at vandet kondenserer på vej igennem.

Kondenstørretumbler

Den fungerer efter kondensprincippet, ligesom de fleste køleskabe. Den er praktisk, idet du ikke har brug for eksterne installationer som med udtrækstumbleren. Så snart du har tilsluttet den er den klar til at tørre alt det tøj den kan rumme.
Ulempen er en højere anskaffelsespris, men den er også dyrere i drift, fordi den bruger mere strøm. Desuden skal du huske at den har en opsamler til vand som jævnligt skal tømmes. Maskinen vil give dig besked om det når opsamleren er fuld, eller næsten fuld.
Men det er en god vane at tømme den hver gang inden du skal tørre et nyt læs tøj. Bliver opsamleren fuld mens maskinen kører, vil den simpelthen stoppe. Det kan give grimme overraskelser, når du vil hente din fine skjorte ud af tørretumbleren, til en date. Våde skjorte og dates kører ikke så godt sammen.

Mange mærker og modeller

Der findes mange modeller og mærker. Kendte mærker som Bosch, Miele, og Gorenje, men også mange mindre kendte. Det kan være en god ide at finde nogle testresultater eller anmeldelser.
En tørretumbler er ikke en billig maskine og den skal gerne holde i flere år. Den billigste løsning her og nu er ikke nødvendigvis også billigst på sigt.
Også energieffektiviteten er vigtig. Tørretumbleren er måske den største strømsluger af alle hvidevarer. Det er ikke kun klimaet og miljøet der vil takke dig for at købe en A+++.
Efter et par år kan du også mærke forskellen på din bankkonto.

Skriv et svar