De store klimaforandringer

Klimaforandringer

Klimaforandringer er et af de helt store samtaleemner disse år, og det er nok gået de færrestes næse forbi, at flere eksperter er stærkt bekymret for klimaforandringernes indvirkning på f.eks. fremtidens vejr. 

Solcreme eller paraply

Men som helt almindelig dansker kan det måske være svært at gennemskue, om det er mere sol og tørke eller mere kulde og regnvejr vi skal vente. Skal solcremen eller paraplyen være vores nye bedste ven?

Det er ikke så mærkeligt, at man kan blive forvirret. Den ene dag hører vi om fejlslagen høst og skovbrande pga. tørke, og næste dag sikrer mennesker deres udsatte huse for store mængder vand og risiko for oversvømmelse. 

Forklaringen er at både den ekstreme tørke og de store mængder regn er en konsekvens af klimaforandringerne og det vil muligvis blive endnu mere markant i fremtiden. 

Sommeren får langt større udsving

På papiret ser det faktisk ikke ud til at de næste mange års somre vil byde på mere vand end vi er vant til. Den store forskel ligger i udsvingene mellem sol og regn. For i stedet for at falde som rigtig dansk sommerregn – lidt af gangen og gerne i flere uger i streg, vil regnen nu kunne komme i kæmpe store mængder på én gang – altså skybrud. I mellem disse skybrud tyder det så på, at den meget tørre og varme sommer kan komme. 

Umiddelbart kan det jo lyde tiltrækkende. Sol og varme det meste af sommeren og så lige et par ordentlige regnskyl til at rense luften. Men set fra en naturens side er det bestemt ikke et drømmescenarie. Når regnen falder så massivt på en fuldstændig udtørret jord, er der nemlig ingen chance for at jorden kan nå at optage alt vandet. Hverken den tørre skovbund eller landmandens marker vil altså få glæde af vandet, når det falder på den måde.

Færre kælketure om vinteren

Hvor sommeren alt i alt ikke vil give mere regn, end vi er vant til, er sagen en helt anden når vi kigger på fremtidens vintre. 

Den egentlige konsekvens af klimaforandringerne – og grunden til det skiftende vejr – er nemlig temperaturstigninger, og eksperter anslår at temperaturen vil stige 3 grader i hver af årets vintermåneder. Med den højere temperatur kommer der mere regn –  faktisk op til 50 % mere, end vi er vant til. Det mest triste er måske, at den ekstra regn, der kommer, falder i stedet for den sne, vi kunne have fået. Børn og barnlige sjæle må derfor nok indstille sig på færre kælketure i fremtiden. 

Noget tyder altså på, at solcremen stadig skal have sin plads i tasken i de varme og tørre sommermåneder, men med flere skybrud om sommeren og generelt mere regn om vinteren bliver paraplyen måske vores nye bedste ven.